Tietosuoja- vai tietoturvaloukkaus?

”Oho! Heititpä syvällisen kysymyksen. Kyllä nyt on viisainta kääntyä lakimiehen puoleen.”

Tällaisen vastauksen saattaa saada tietosuojaa ja -turvaa koskevaan kysymykseen alan asiantuntijoidenkin pyörittämillä nettipalstoilla. Kysymys oli: mikä ero on tietoturvaloukkauksella ja tietosuojaloukkauksella. Nämä termit ovat iloisesti sekaisin monilla sivustoilla ja esimerkiksi yrityksille tehdyissä ohjeistuksissa.

No, kysytään sitten tietosuoja-asetuksen tuntevalta lakimieheltä.

”Sinun kannattaa olla yhteydessä tietosuojavaltuutetun toimistoon tämän tiedustelusi kanssa. Suomessa vasta viimeistellään tietosuoja-asetuksen vaikutuksia kansalliseen lainsäädäntöön, ja tähän liittyviä viranomaiskäytäntöjä. Sieltä saat asiantuntevan ja varmasti ajantasaisen vastauksen”, vastaa eräs lakimies.

Tietosuojavaltuutetun toimiston puhelin on varattu pitkään. Lopulta siellä vastaa työntekijä, joka on juuri aloittanut työnsä. Hän ei osaa vastata tähän – eikä paljon muuhunkaan. 

Sitten kysely lähtee kirjallisena sähköpostitse tietosuojavaltuutetun toimistoon. Tulee vastaanottokuittaus ja tieto, että ”asiaruuhkien vuoksi sähköpostitiedusteluihin vastaaminen saattaa kestää useita kuukausia. Jos lähetät kyselyn sähköpostitse, laita viestiin puhelinnumerosi, jotta voit saada vastauksen nopeammin puhelimitse tai antaa tarvittaessa lisätietoja”.

On huhtikuu 2018, ja EU:n uutta tietosuoja-asetusta ryhdytään soveltamaan Suomessakin 25. toukokuuta lähtien.

Julkaistu: 18.04.2018

Palvelua toteuttamassa